Näin otat hyvän teoskuvan
Liisa Loponen
Netti on pullollaan ohjeita englanniksi hyvän teoskuvan ottamisesta, mutta en löytänyt yhtään suomeksi. Olisin kaivannut tällaista suomeksi, joten kokosin muutamista eri lähteistä (lähdeluettelo löytyy alimmaisena) selkeän suomenkielisen ohjeistuksen. Tässä käsittelen nyt omien teoksien kuvaamista. Toisten teoksia kuvatessa on hyvä pitää mielessä tekijänoikeudet.
8 askelta hyvään teoskuvaan:
- Ripusta teos seinälle
Seinän tulisi olla neutraalin värinen (musta, valkoinen, harmaa) ja teoksen kohtisuoraan kameran edessä. Tärkeää on, että teos ja kamera ovat suorassa linjassa keskenään.
2. Tue kamera tai kännykkä
Tue kamera tai kännykkä jalustalle tai pöydälle. Näin vältät “tärähtäneet” kuvat, kun kamera tai kännykkä ei heilu käden varassa.
3. Valaise teos oikein
Sisällä kuvatessa valitse paikka, johon tulee paljon luonnonvaloa. Vältä suoraa auringonvaloa. Suora auringonvalo luo paljon varjoja, joita tulisi välttää. Valkoinen, läpikuultava, tasainen verho ikkunan edessä luo hyvän valon aurinkoisella säällä.
Voit sisätiloissa myös rakentaa helposti valaistuksen. Tarvitset vähintään kaksi valonlähdettä, esimerkiksi spottivalaisin, jossa on kaksi erikseen suunnattava lamppua. Valojen tulisi olla teoksen ja kameran välissä, suunnattuna teokseen 45 asteen kulmassa. Yksi valo luo paljon varjoja, toinen valo hävittää varjoja. Mitä useampi valonlähde, sitä vähemmän varjoja.
Valaistuksen voi toteuttaa yhdellä valolla suuntaamalla sen kohtisuoraan teosta, esimerkiksi puhelimen tai kameran oma salamavalo.
4. Kuvaa ulkona
Voit myös kuvata ulkona, kun on pilvinen sää. Luonnon valoa voi käyttää valaistukseen, kunhan se on epäsuoraa eli pilvi on auringon edessä, jolloin on esimerkiksi vähemmän varjoja.
5. Käytä ajastinta
Käytä ajastinta ottaessasi kuvaa, jotta kun painat kuvausnappia, niin se ei aiheuta tärähdystä.
6. Kohdista keskelle
Kun teos on ripustettu seinälle, tarkista, että kohdistus on teoksen keskipisteessä. Rajaa kuva niin, että teos täyttää rajauksen melkein kokonaan ja sivuille jää seinä vähän näkyviin. Voit jälkikäteen poistaa ylimääräisen seinän kuvasta.
7. Editoi kuvia
Kännyköissä on omia kuvanmuokkausohjelmia, jotka ovat riittäviä kuvankäsittelyyn. Niillä voi helposti rajata kuvaa, sekä muokata esimerkiksi kuvan valotusta, jos siitä tuli hieman synkän näköinen. Varo muokkaamasta kuvaa liikaa, voit helposti muuttaa värisävyjä, jolloin teoksen värit ovat luonnossa erilaiset kuin kuvassa. Mikäli kuvassa värit eivät näytä oikealta, se voi johtua myös huonosta valaistuksesta.
Kameralla otettuja kuvia voi muokata tietokoneella olevilla kuvanmuokkausohjelmalla.
8. Ota kuva ilman suojalasia
Jos työsi on kehystetty ja siinä on suojalasi, kuvaan tulee monesti heijastuksia lasista, joita ei saa kuvanmuokkauksella poistettua. Voit ottaa suojalasin pois kehyksistä tai kuvata teoksen ilman kehyksiä.
Ylimääräinen vinkki!
Mikäli olet myymässä teoksia ja haluat nähdä, miltä teos näyttää erilaisissa huoneissa, voit käyttää esimerkiksi kännykkään ladattavaa ArtRooms-ohjelmaa. Tähän tarvitset teoskuvan ja mitat, ohjelmasta löydät erilaisia valmiita huoneita. Lisätietoa http://artroomsapp.com/
Lähteinä käytetty (luettu 13.05.2020):
https://www.artworkarchive.com/blog/4-steps-to-photographing-your-art-like-a-professional
https://lampputieto.fi/lampun-valinta/lamppujen-ominaisuuksia/kelvin-varilampotila/
https://taidematkustaja.fi/2016/09/09/saako-taidetta-instata/
https://www.helander.com/fi/blog/9-vinkkia-taideteosten-valaisemiseen
https://willkempartschool.com/how-to-photograph-your-paintings-with-your-iphone/
https://www.artistsnetwork.com/art-mediums/oil-painting/how-to-photograph-a-painting-step-by-step/